Tensiuni între magistrați și Guvern pe tema pensiilor speciale
Șefii principalelor instanțe și parchete din România au solicitat o întâlnire urgentă cu liderii coaliției de guvernare, exprimându-și îngrijorarea față de propunerile legislative recente privind modificarea pensiilor de serviciu ale magistraților.

În replică, ministrul Justiției, Radu Marinescu, a subliniat importanța respectării atribuțiilor constituționale și a cooperării loiale între puterile statului.
Solicitarea liderilor din Justiție
Potrivit informațiilor furnizate de stiripesurse.ro, reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Înaltei Curți de Casație și Justiție și Parchetului General au cerut o întâlnire de urgență cu premierul, vicepremierul și ministrul Justiției. Aceștia și-au exprimat preocuparea față de proiectul de lege inițiat de coaliția de guvernare, care vizează modificarea sistemului de pensionare și a modului de calcul al pensiilor pentru magistrați.
Reacția ministrului Justiției
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a răspuns solicitării, menționând că liderii coaliției sunt implicați în deplasări oficiale și nu pot participa la o întâlnire în aceeași zi. El a accentuat necesitatea cooperării loiale între autoritățile statului și respectarea atribuțiilor specifice fiecărei puteri în cadrul democrației și statului de drept. Marinescu a subliniat că atribuția legiferării aparține Parlamentului, care reflectă voința cetățenilor, și că, deși consultările cu segmentele profesionale sunt importante, decizia finală revine legislativului.
Detalii ale propunerii legislative
Proiectul de lege propus de coaliția de guvernare prevede, începând cu 1 ianuarie 2026, creșterea treptată a vârstei de pensionare a magistraților, urmând să ajungă la 65 de ani în 2045. De asemenea, se propune ca, din 2026, magistrații să se poată pensiona dacă îndeplinesc condiția de vechime de minimum 25 de ani în aceste funcții și au vârsta de cel puțin 48 de ani. În cadrul proiectului se mai propune și reducerea procentului pentru calculul pensiei de serviciu de la 80% la 65% din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate înainte de pensionare..
Aceste modificări au ca scop alinierea sistemului de pensii al magistraților la principiile echității și sustenabilității financiare.
Poziția Consiliului Superior al Magistraturii
CSM a reacționat critic la anunțul liderilor coaliției privind proiectul de lege ce vizează creșterea vârstei de pensionare a magistraților și modificarea pensiilor de serviciu. Consiliul a avertizat că reluarea dezbaterilor pe această temă poate readuce riscul unei situații dificile în sistemul judiciar, similară cu cea din anii anteriori.
Sursa: stiripesurse.ro,