Abonează-te la Newsletter-ul Nostru

Succes! Verifică-ți emailul

Pentru a finaliza abonarea, dă clic pe linkul de confirmare din inbox-ul tău. Dacă nu ajunge în 3 minute, verifică folderul de spam.

Ok, Mulțumesc
Factură uriașă pentru un simplu „te rog”: Politețea față de ChatGPT nu e gratis

Factură uriașă pentru un simplu „te rog”: Politețea față de ChatGPT nu e gratis

Fiecare „te rog” și „mulțumesc” adresat lui ChatGPT vine cu un preț. OpenAI plătește zeci de milioane de dolari în plus la energie doar pentru că utilizatorii sunt politicoși.

Bogdan Cical profile image
by Bogdan Cical

Într-o postare recentă pe X (fostul Twitter), Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a confirmat că politețea utilizatorilor față de ChatGPT se reflectă direct în facturile companiei. Răspunzând unui utilizator curios cât de mult costă să spui „mulțumesc” unui chatbot, Altman a scris simplu: „Tens of millions of dollars well spent — you never know” („Zeci de milioane de dolari bine cheltuiți — nu știi niciodată”) .

Declarația sa vine în contextul unei creșteri semnificative a costurilor energetice pentru operarea modelelor AI. Potrivit unui raport publicat de Electric Power Research Institute (EPRI), un singur mesaj trimis către ChatGPT consumă de zece ori mai multă energie decât o simplă căutare pe Google, fără funcția de rezumat AI.

De ce suntem politicoși cu roboții?

Un studiu realizat în februarie 2025 de către publisherul Future a arătat că 67% dintre utilizatorii americani de AI se comportă politicos cu chatboturile. Dintre aceștia, aproape 1 din 5 (18%) afirmă că o fac pentru a se proteja… „în cazul unei eventuale revolte a inteligenței artificiale”. Restul de 82% spun că e pur și simplu un gest frumos – indiferent dacă interlocutorul e om sau algoritm .

Kurtis Beavers, director de design la Microsoft, susține într-un blog oficial că tonul politicos al utilizatorului influențează calitatea răspunsului oferit de AI. Așadar, dincolo de bunele maniere, politețea poate fi o unealtă funcțională.

Prețul invizibil al cuvintelor frumoase

Dar acest comportament aparent inofensiv vine cu un cost real. Potrivit unei analize realizate de platforma de consultanță financiară BestBrokers, ChatGPT are nevoie de aproximativ 1,059 miliarde de kilowați-oră pe an, ceea ce înseamnă peste 139 de milioane de dolari anual doar în energie electrică .

Iar asta nu e tot. Conform cercetărilor de la University of California, Riverside, generarea unui răspuns simplu de 100 de cuvinte de către ChatGPT implică consumul a peste 1.400 ml de apă, necesară pentru răcirea serverelor . Chiar și o replică scurtă de tipul „Cu plăcere” (3 cuvinte) poate consuma între 40 și 50 ml de apă.

Bogdan Cical profile image
de Bogdan Cical

Știrile importante, trimise direct pe e-mailul tău

Platforma ta de știri actualizate, cu analize clare și perspective relevante. Informații imparțiale din diverse domenii, pentru o informare completă.

Succes! Verifică-ți emailul

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Mulțumesc

Citește mai mult