Abonează-te la Newsletter-ul Nostru

Succes! Verifică-ți emailul

Pentru a finaliza abonarea, dă clic pe linkul de confirmare din inbox-ul tău. Dacă nu ajunge în 3 minute, verifică folderul de spam.

Ok, Mulțumesc

A fost suspendat de la Columbia pentru că a creat un AI de trișat. Acum a strâns 5,3 milioane de dolari ca să „trișeze la orice”

Un fost student la Columbia University, exclus pentru că a folosit inteligența artificială într-un mod controversat, a obținut o finanțare de 5,3 milioane de dolari pentru un startup care promite să „trișeze la orice”.

Bogdan Cical imagine profil
de Bogdan Cical
A fost suspendat de la Columbia pentru că a creat un AI de trișat. Acum a strâns 5,3 milioane de dolari ca să „trișeze la orice”
Sursa foto: @Cluely

Cluely, compania fondată de Chungin “Roy” Lee și Neel Shanmugam, ambii în vârstă de 21 de ani, oferă un instrument AI care poate fi folosit discret în timpul interviurilor de angajare, al examenelor sau chiar al apelurilor de vânzări. Finanțarea a fost acordată de fondurile Abstract Ventures și Susa Ventures, potrivit TechCrunch.

Sursa foto: @Cluely

Totul a început cu o postare pe X (fostul Twitter), în care Lee povestea cum a fost suspendat de la Columbia după ce el și Shanmugam au creat un tool numit Interview Coder, menit să ajute programatorii să „navigheze” mai ușor prin testele tehnice de angajare. Acum, instrumentul face parte din Cluely, un startup cu sediul în San Francisco.

Ceea ce diferențiază Cluely de alte soluții AI este faptul că funcționează într-o fereastră ascunsă în browser, invizibilă pentru examinator sau intervievator. Practic, oferă răspunsuri în timp real, fără să lase urme vizibile. Fondatorii susțin că nu este un act de trișat, ci un pas firesc în evoluția instrumentelor digitale – comparabil cu apariția calculatorului sau a corectorului automat de text.

Pentru a atrage atenția publicului larg, Cluely a lansat un video de promovare regizat ca o scenă de întâlnire romantică, în care AI-ul îl ajută (mai degrabă fără succes) pe Lee să mintă în legătură cu vârsta și cunoștințele lui despre artă. Reacțiile au fost împărțite: unii l-au văzut ca o mișcare de marketing inteligentă, alții l-au comparat cu episoade din serialul „Black Mirror”.

În ciuda controverselor, Cluely a atins deja un venit anual recurent (ARR) de peste 3 milioane de dolari, a confirmat Lee pentru TechCrunch. Cei doi fondatori au decis între timp să renunțe la facultate. Columbia University a refuzat să comenteze situația, invocând confidențialitatea datelor studenților, conform The Columbia Spectator.

Interesant e și faptul că Lee spune că a obținut un internship la Amazon cu ajutorul tool-ului creat. Întrebat de jurnaliști, Amazon nu a comentat cazul în particular, dar a declarat că toți candidații trebuie să confirme că nu folosesc instrumente neautorizate în timpul procesului de recrutare.

Cluely a pornit de la o frustrare comună în rândul dezvoltatorilor: testele de tip LeetCode, considerate de mulți un obstacol irelevant pentru joburile reale din industrie. De acolo, a devenit un manifest digital pentru „optimizarea” oricărei interacțiuni cu miză, fie că e vorba de carieră sau viața personală.

Bogdan Cical imagine profil
by Bogdan Cical

Știrile importante, trimise direct pe e-mailul tău

Platforma ta de știri actualizate, cu analize clare și perspective relevante. Informații imparțiale din diverse domenii, pentru o informare completă.

Succes! Verifică-ți emailul

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Mulțumesc

Citește mai mult